Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktion till QoG-institutet

QoG-institutet är ett oberoende forskningsinstitut som tillhör statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet som bedriver forskning om orsaken till och konsekvenserna av korruption och samhällsstyrningens kvalitet.

Vi är ca 30 forskare vilket gör oss till ett av världens största forskningscentra inom vårt område. Vår forskargrupp är multinationell och tillsammans representerar vi många olika samhällsvetenskapliga discipliner. Forskare vid institutet deltar också i interdisciplinära sammarbeten.

Våra forskare deltar aktivt i samhällsdebatten och utbildar exempelvis tjänstemän och personer i den offentliga och privata sektorn i frågor som rör samhällsstyrningens kvalitet och korruptionsbekämpning.

För masterstudenter vid Göteborgs universitet finns möjlighet att läsa kurser som dels tar upp olika aspekter av samhällstyrningens kvalitet och dels tar upp sambandet mellan hur demokratier är organiserade och mänsklig välfärd.

Iden till QoG-institutet föddes när professorerna Bo Rothstein och Sören Holmberg vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet ställde sig frågan varför kvalitén i offentliga institutioner varierade så dramatiskt mellan länder och hur detta kunde teoretiseras och mätas empiriskt. Ett centralt problem var att definiera vad som ska räknas som hög (respektive låg) kvalitet i samhällsstyrningen.

2004 startade de ett forskningsinstitut vars syfte skulle vara att bedriva forskning om betydelsen av pålitliga, opartiska, icke-korrupta, icke-diskriminerande och kompetenta offentliga institutioner. 2007 erhöll QoG institutet Riksbankens Jubileumsfonds programstöd vilket utgjort verksamhetens grundfinansiering. Andra finansiärer är Knut och Alice Wallenberg Stiftelse, Vetenskapsrådet, Sida, EU kommissionens sjunde ramprogram, Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur och European Research Council.

Namnet på institutet hämtades från det engelska begreppet Quality of Government (QoG), vilket på svenska översätts till samhällsstyrningens kvalitet.

Här kan du läsa mer om QoG-institutet.

Sidansvarig: Alice Johansson|Sidan uppdaterades: 2015-03-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?