Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur har statliga utredningar förändrats?

Seminarium

Statliga utredningar har länge varit viktiga vägar till politisk konsensus och rationellt beslutsfattande i Sverige. Det gäller särskilt utredningar där en bred krets politiker deltar. En mycket stor del av svensk lagstiftning har sitt ursprung i förslag från statliga utredningar.

Tillsättningen av och förutsättningarna för de statliga utredningarna har dock förändrats. Antalet parlamentariska kommittéer har minskat drastiskt till förmån för särskilda utredare. Dagens parlamentariska läge - där stabila politiska majoriteter saknas - kan bidra till att utredningar missar att identifiera meningsskiljaktigheter i ett tidigt skede. Följden kan bli ökad polarisering.

Utifrån en unik databas har statsvetarprofessorn Carl Dahlström tillsammans med Erik Lundberg (Högskolan Dalarna) och Kira Pronin (University of Pittsburgh) undersökt statliga utredningar sedan 1990 när det gäller sammansättning, resurser och politiskt inflytande.

Vid seminariet presenterar Carl Dahlström studiens resultat. De sammanfattas också i en SNS-rapport som publiceras samma dag. Studien kommenteras av riksdagsledamoten Lotta Finstorp, som har varit ledamot i flera parlamentariska kommittéer, Anna Hedborg, som har lett och deltagit i många statliga utredningar, samt Katarina Sundberg, med erfarenhet både som beställare av statliga utredningar på Regeringskansliet och som huvudsekreterare och kanslichef för Agenda 2030-delegationen.

Statsvetarprofessorn Bo Rothstein inleder seminariet med en diskussion om expertinflytande.


Anmälan sker på SNS hemsida: https://www.sns.se/kalender/hur-har-statliga-utredningar-forandrats/

Varmt välkommen!

Föreläsare: Carl Dahlström, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och medförfattare till en SNS Analys om statliga utredningar Lotta Finstorp (M), riksdagsledamot Anna Hedborg, ordförande i Delegationen för senior arbetskraft Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Katarina Sundberg, huvudsekreterare och kanslichef för Agenda 2030-delegationen samt ämnesråd på Miljödepartementet Samtalet leds av Niklas Ekdal, journalist och författare.

Datum: 2019-10-16

Tid: 09:00 - 10:30

Kategorier: Samhällsvetenskap

Arrangör: SNS

Plats: Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Evenemangslänk: Läs mer om Hur har statliga utredningar förändrats?

Kontaktperson: Frida Wennerfors

Sidansvarig: Alice Johansson|Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://qog.pol.gu.se/QoG-institutet/e/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fqog.pol.gu.se%2Fe%2F%3Fprint%3Dtrue%26eventId%3D70136962284&eventId=70136962284
Utskriftsdatum: 2020-07-06